• Bayer Връзки

Ръководство за отговорна сеитба на царевица

Ръководство за отговорна сеитба на царевица

Да запазим околната среда

Да запазим околната среда »още ...

Житна пиявица

Категория / Проблем:

Неприятели/Бръмбари

Латинско наименование

Lema melanopa

Информация:

Lema melanopa
Увеличи изображението
Житна пиявица
Lema melanopa
Увеличи изображението
Нанесени повреди
Житна пиявица се среща повсеместно у нас и напада най-често овеса, но вреди още по ечемика, пшеницата, ръжта, а така също и по някои житни треви. Получила е името си от ларвата, която е покрита с тъмнокафява слизеста материя, в която плуват изверженията и която маскира основния цвят, като цяло прилича на пиявица.
 
Вредят както възрастните насекоми, така и лаврите. Нападат основно листата, като бръмбара изгризва надлъжни ивици на горния и долния епидермис и паренхима в междунервието на листа, а ларвата горния епидермис и паренхима. Повредените листа побеляват, добиват вид на пергамент и изсъхват.
Житната пиявица развива едно поколение годишно и зимува като възрастно насекомо в почвата. Масовото развитие на ларвите е по време на изкласяването и цъфтежа.
Борба
Както ларвите, така и бръмбарите са чувствителни на химически препарати. При своевременно установяване на нападението и третиране с инсектицид нападнатите посеви могат да бъдат напълно опазени. Третирането да се извърши при ПИВ 5 бръмбара на 1 кв.м преди яйцеснасяне, а за ларвите 15-20 броя на 1 кв.м след излюпване.


Продукти:

Инсектициди и акарициди

Култури:  

[ Последно обновено: Вторник, Февруари 3, 2009 ]

Търси

Търси